Duocolor

Minden, ami MOZAIK!

Linkblog

Friss topikok

MERÜLJÜNK EL EGYÜTT EGY SZECESSZIÓS FÜRDŐVILÁGBAN...

2014.08.07. 05:20 - duocolor's team

Címkék: MOZAIK FÜRDŐ SZECESSZIÓ

A budapesti GELLÉRT FÜRDŐ sokkal több, mint egy varázslatos, szecessziós fürdőépület. Csupa romantika, csupa kellem, csupa báj, csupa elegancia, csupa ólomüveg, és - csupa MOZAIK.

gellert2.jpg

A némi barokkos felhangú, késői szecessziós építészet minden jegyét magán viselő, hamarosan 100, évfordulóját ünneplő patinás fürdő három neves építész, Sebestyén Artúr, Hegedűs Ármin és Sterk Izidor tervei alapján készült. 

43.jpg

Bármerre is nézünk, a jellegzetes organikus építészeti stílus azonnal szembe ötlik: virágok, indák, dús kovácsoltvas részletek, szobrok, szökőkutak, márvány, zsolnai porcelán, ezer színben ragyogó, irizáló  ólomüvegek és mozaikok mindenütt.

F4084pskicsi.jpg

Az épületbe lépve, színes mozaikokkal burkolt előcsarnokból a hatalmas, karzatos, 74 x 11 méteres, színes üvegtetővel fedett központi csarnokba jutunk.

img_3321.jpg

A beáramló napfényben 1000 színben fürdő ólomüvegtető mellett,a központi csarnok tíz páratlan szépségű díszablakkal is rendelkezik, melyek Hende Vince festőművész kartonjai alapján - hol máshol is - mint  Róth Miksa üvegfestőműhelyében készültek, és Arany János Buda halála című művének jeleneteit elevenítik fel. A kupola és az ablakok a II. Világháború során megsemmisültek.

F3989pskicsi.jpg

Ezeket akkor sebtében közönséges drótüveggel pótolták, míg az évek alatt folyamatosan elkészült és rekonstruált hatalmas ólomüveg ablaktáblák, hosszú évtizedeken át! a fürdő padlásán várták sorsuk jobbrafordulását...

dsc30331b.jpg

Tovább haladva a termál részleg felé, az élmény lélegzetelállítóan gyönyörű.

F3962pskicsi2.jpg

F4057pskicsi.jpg

F4093pskicsi.jpg

F3964pskicsi2.jpg

A színesebbnél színesebb apró mozaikokból kirakott padlók, és falak, egy olyan letűnt kor világát tárják elénk,mikor a manufakturális művészet mindennél értékesebb és előbbre való volt, mikor szívből és maradandót alkotni természetes volt...

gellert-00.jpg

gellc3a9rt-fc3bcrdc591.jpg

gellert-staue-closeup.jpg

F3978pskicsi.jpg

fotók egy rész:  CheckMyBudapest

A bejegyzés trackback címe:

https://duocolor.blog.hu/api/trackback/id/tr176580519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása