Duocolor

Minden, ami MOZAIK!

Linkblog

Friss topikok

VILÁGMINDENSÉG - MOZAIKBÓL...

2015.08.28. 11:05 - duocolor's team

A mandala jelentése szent, vagy mágikus kör, korong, azonban valójában ennél a puszta megfogalmazásnál sokkal többet jelent...

dsc_1791-web61.jpg

Eredetét tekintve a tibeti és indiai kultúrához köthető, ahol évezredek óta a meditációs technikák és gyakorlatok elválaszthatatlan része, elkészítése nem más, mint egyfajta meditatív szertartás, mely a tudat megismerését, tágítását és gyógyítást szolgálja.

uvegmozaik_kepek_53-3.jpg

A mandalában megjelenő színek  mindegyikének más és más jelentése van. A fehér a megkönnyebbülés, tökéletesedés, együttérzés, nyugalom, a fekete a titok, megérzés, belátás, és újjászületés, a szürke a lelki gyógyulás, szelídség, szeretet, és hűség, a sárga a barátságosság, természet, és intelligencia, a kék az elégedettség, ellazulás, és harmónia, a tűzpiros a rettenthetetlenség, hatalom, változás, és persze szerelem, a bíbor az emberszeretet, idealizmus, és bölcsesség, a rózsaszín az érzékenység, és gyógyulás, a narancs az önkontroll és vitalitás, a zöld a növekedés, bizalom, kapcsolat, és nyugalom, a barna a stabilitás, és tudatos kötődés a környezethez, az ezüst a jólét, az áradó érzékek  és természetfölötti képességek színe.

uvegmozaik_kepek_52-9.jpg

uvegmozaik_kepek_52-1.jpg

A szabályos, ritmikusan ismétlődő minták képesek az élőlények energia rendszerét befolyásolni, megfelelő hullámhosszra állítani, és az agyféltekék között harmonikus összeköttetést teremteni.

uvegmozaik_kepek_52-4.jpg

Talán meglepő, de nem minden mandala kör alakú, de a távol-keleti filozófia szerint, minden esetben a külső és belső világmindenség sűrített mása.

uvegmozaik_kepek_52-7.jpg
uvegmozaik_kepek_52-5.jpg

A mandala felépítésének három alapvető rendezési elve: a középpont, a középpontból történő kisugárzás és a külső kör, ami az egészet lezárja.

hevajra_mandala.jpg

Az egész mandala a középpontra koncentrál, ahonnan a mozgás kiindul és ahová ez az egész visszavezet. A középpont a kezdete és a vége minden lehetséges útnak. Egy ősi bölcsesség szerint: „Ha a pontot meg akarod ragadni, fedezd fel a környezetét.”

uvegmozaik_kepek_52-3.jpg

uvegmozaik_kepek_52-6.jpg

Bármerre is járunk a világban, a mandalaformákat mindenhol felfedezhetjük, azonban nem csak épített világunk, de a természet is bővelkedik az ámulatba ejtőn gyönyörű, és szabályos mandala  formákban. Gondoljunk csak egy virágra, egy félbevágott gyümölcsre, vagy például az igazi mestermű pókhálóra.

Ez a szépséges forma és annak ősi, mögöttes tartalma minket is magával ragadott, így már évek óta, rendszeresen visszanyúlva a témához készítünk egyedi mozaik mandalákat - manapság egyre több - megrendelőnk kérésére...

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://duocolor.blog.hu/api/trackback/id/tr417740320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása