Jeges finomság, egyszerűen, “alig hozzávalókból. Gyümölcs, víz, és egy gondolatnyi cukor – ami kiváltható az egészséges mézzel , bolondításként pedig jöhet a menta, citromlé, és…. ha felnőtteknek készül, egy (két) gondolatnyi alkohol. Ez a mostani kívánatos, orgona lila színű szeder sorbet, pedig ennyire egyszerű:
hozzávalók:
40dkg szeder (fagyasztott, ha épp nincs szezonja)
10 dkg cukor ( vagy 2-3 tk méz)
2 dl víz
fél citrom leve, és 2-3 menta levél
A vizet a cukorral (vagy a mézzel) felforraljuk, beledobjuk a menta leveleket, néhány percig tovább gyöngyöztetjük, majd lehűtjük - mentalevél “ki”, és a szederre öntjük. Turmixgépben, vagy botmixerrel simára pépesítjük, utána átpasszírozzuk egy szűrőn, hogy a magok ne maradjanak benne. Hozzáadjuk a 1/2 citrom levét, (esetleg a pinduri alkoholt) egy laposabb tálba öntjük, és 3-5 órára, irány a fagyasztó. 30-40 percenként alaposan átkeverjük, hogy minél több levegő kerüljön a sorbetbe, mert így lesz a legfinomabb.
Végül poharakba adagoljuk, friss mentalevéllel díszítjük - ééés…élvezzük…