Duocolor

Minden, ami MOZAIK!

Linkblog

Friss topikok

TALAVERA - MEXIKÓ LEGKÜLÖNLEGESEBB CSEMPÉI

2013.05.03. 20:33 - duocolor's team

Az élénk színű, és összetéveszthetetlen  hangulatú Talevera csempék, a mexikói lakberendezés egyik legjellegzetesebb darabjai. A kifejezés egy középkori spanyol település, Talavera de la Reina nevére utal, ahonnan az első fazekasmesterek az 1550-as évek közepétől éreztek Mexikóba, egészen pontosan a Nueva España nevű településre, a régi, őshonos spanyol építészet, és vizuális művészet központjába. Ez időtájt épült itt a Santo Domingo székesegyház, és a nem titkolt cél az volt, hogy Puebla városának dominikánus szerzetesei a székesegyház díszítéséhez megnyerjék az Európából érkezett mestereket.

mexiko_1.jpg

A legnagyobb siker, azonban onnan érezett, ahonnan a jó öreg szerzetesek legkevésbé várták. A fazekas művészetben eddig is járatos mexikói őslakosok ugyanis rendkívül gyorsan elsajátították azokat az újfajta technikákat, ami révén a különböző mediterrán, mór és közép-amerikai indián stílusokat ötvöző,  ma Talavera néven ismert kultikus csempe, elindult mind máig töretlen világhódító útjára.

ez-a-jó.jpeg

A Talavera összetéveszthetetlen megjelenését a jellegzetes, kivételesen gazdag, élénk mexikói színek, és a manufakturális gyártás egyedisége adja, ami mellett, mind a mai napig érvényben vannak a kezdetekkor lefektetett, alapanyagokra és gyártási technikákra vonatkozó szabályok, amelyek garanciái a Talavera utánozhatatlanságának.

4.jpg

3.jpg

5.jpg

2.jpg

9.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://duocolor.blog.hu/api/trackback/id/tr865279919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása