Duocolor

Minden, ami MOZAIK!

Linkblog

Friss topikok

A MAROKKÓI ÉPÍTÉSZET ÉKE: A ZELLIJ

2013.05.13. 02:17 - duocolor's team

Az iszlám építészetben használatos geometrikus mozaik  a zellij -  الزليج  – a marokkói építészet legfőbb, és leghíresebb jellemzője.

1_5.jpg
Ezekkel az élénk színű, apró festett ónmázas cementlapokból készült szabálytalan mozaikdarabkákkal díszítik a falakat, mennyezeteket, szökőkutakat, padlókat, és medencéket,  kint és bent egyaránt.

2_5.jpg

3_3.jpg

A tradicionális mintavilágú  marokkói csempemozaik művészet,eredete a mórok idejéig nyúlik vissza. A régi zománcok természetes színei nem sokat változtak, a 14. századtól kezdődően kék, zöld és sárga színben készültek, majd a 17. századtól megjelent a vörös, ma pedig további olyan finom árnyalatok egészítik ki, mint pl: a türkiz – ezzel nyújtva végtelen kompozíciós lehetőséget.

4_2.jpg

A színek mellett a formák is jellegzetesek, mindig megtalálni a nyolcszögletű, a csillag, és a kereszt motívumokat.

5_1.jpg

6_2.jpg

A zellij készítés művészete évszázadok óta apáról fiúra száll, amivel a gyerekek már egészen kicsi kortól kezdenek ismerkedni, így őrizve, és ápolva tiszteletre méltón, hagyományaikat. 

9_2.jpg

8_2.jpg

7_2.jpg

forrás: Inout - Home Építészet Design Decor

A bejegyzés trackback címe:

https://duocolor.blog.hu/api/trackback/id/tr305297493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása