LIME-BAN PÁCOLT, GRILLEZETT LAZAC
HOZZÁVALÓK 2 főre:
2 – 2 szelet lazacfilé
1 ek pirított szezámmag
1 lime (héja és leve)
2 ek apróra vágott petrezselyem és kapor
2 ek olívaolaj
tengeri só, frissen őrölt fekete bors
saláta mix – nem a bolti! hanem amit mi válogatunk frissen össze, ki mit szeret: rukkola, madárbegy, jégsaláta, lollo-rosso… stb
+ olíva + balzsamecet + pirított szezámmag + frissen reszelt! parmezán
ELKÉSZÍTÉS
A lime héját lereszeljük, levét kifacsarjuk, a petrezselymet, kaprot, pirított szezámmagot, borsot, sót és az olívaolajat összekeverjük, a lazacszeletekre öntjük, és húsz percre hűtőbe tesszük. Közben egyszer megforgatjuk, hogy az ízek alaposan átjárják.
20 perc elteltével vegyük ki az olajos pácból, és mindkét oldalát grillezzük aranyszínűre. Ezalatt, a friss saláta leveleket egy nagyobb tálban forgassuk össze az olívaolaj és balzsamecet 3 : 1 arányú keverékével.
Rendezzük tányérra a kész lazacot, halmozzunk mellé salátát, szórjuk meg pirított szezámmaggal, frissen reszelt parmezánnal, és… jó étvágyat!
EXTRA TIPP:
amíg a hal grilleződik tegyünk mellé a rácsra húsos felükkel lefelé fordított félbe vágott lime-kat. A grillezett gyümölcs azonkívül, hogy szépen mutat a tányéron, könnyen facsarható, és meleg, pikánsan karamellás íze, csodát művel a lazaccal…
- foto: Laurie Proffitt Photography -