Duocolor

Minden, ami MOZAIK!

Linkblog

Friss topikok

GAUDI HÍRES PARKJA...

2013.11.13. 16:24 - duocolor's team

Címkék: Park Gaudi művészi mozaik Güell

A világ egyik legszebb parkjának tartott GÜELL PARK, az amúgy is számos építészeti kuriózummal büszkélkedő Barcelona, Gracia negyedében található.

1_21.jpg
Az Unesco védelem alatt álló, GAUDI tervei alapján épült "mese park" kedvelt pihenő helye és turisztikai célpontja a helyi lakosoknak és uristáknak egyaránt.

1_20.jpg

Lenyűgöző, elvarázsolt mese birodalom a nyüzsgő, zajos Barcelona közepén, csodás kilátással tetejéről az alatta lüktető városra.

7_5.jpg

A jövőre 100. évét betöltő, 17 hektáros park eredetileg egy egész városrész lett volna, ám épületeiből sajnálatos módon mindössze csupán kettő épült meg. Hajdani megrendelőjét, az angolt tájképi kertek ihlették, ezek mintájára szerették volna létrehozni a Pelada hegyen épülő kertvárost, illetve parkot.


2_17.jpg
A legismertebb kép, ami szinte mindenkinek bevillan elsőre, a parkot határoló, hosszan kígyózó élénk színekben pompázó mozaik fal, és a hét, szintén mozaikkal borított bejárat. Ezt a milliónyi tört kerámia mozaikból álló burkolatot anno, a város legjobb kerámia műhelyeinek selejtjeiből készítették. Központi része, az egymás futó, két széles lépcsősor, melyek az igen csak méretes, szivárványszín sárkányt fogják közre. A sárkány azonban nem csupán egy díszítő értékkel bíró egyszerű szobor, hanem egyrészt szimbolikus jelentéssel, másrészt valóságos funkcionalitással is bíró műalkotás.

3_15.jpg
Az ókori mitológia szerint ő Phüton, a föld alatti vizek őrzője, ki most a valóságban egy 12 000 literes esővízgyűjtő ciszterna felett őrködik, aminek ha az megtelt, látványos túlfolyószelepeként szolgál.

7_5.jpg
A parkban a két jól ismert "mézeskalács házikón" túl - melyből az egyik Gaudi otthona volt élete utolsó 20 évében - egy hatalmas piactér, és egy amphiteátrum is található, melynek mozaik díszítését a mester, tanítványaira bízta...

8_4.jpg

5_8.jpg
forrás: INOUT-HOME

A bejegyzés trackback címe:

https://duocolor.blog.hu/api/trackback/id/tr335631650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása